fredag den 20. marts 2015

Billedbehandle - hvorfor?

I "gamle dage" købte vi film med 20 eller 36 optagelser, og når den var fuld, kom den til fotohandleren, som fik den fremkaldt og fik lavet en stak billeder. Nogle var gode - andre var ikke gode nok til at komme i fotoalbummet.

I dag kan vi "knipse" uhæmmet uden at bruge penge på de mislykkede optagelser. I den digitale verden kan vi slette de mislykkede, og vi kan optimere de billededer, der er gode nok men lige mangler det sidste i at blive helt OK.


Dagens kameraer og smartphones leverer ofte glimrende billeder, som ikke kræver en efterbehandling. Det kræver dog, at man har været omhyggelig, inden der blev trykket på udløseren. Læs: Der er tænkt på beskæring, komposition og lys.


Billedbehandling drejer sig om, at få sit foto til at se ud, som man oplevede motivet, da man trykkede på knappen. Det vil sige, at der skal justere med beskæring, lys, linjer og farver, så det kommer til at passe med den stemning/følelse, man vil fastholde.


Det er ikke nogen let opgave, og det tager tid. Photoshop Elements har nogle Auto-knapper, man kan trykke på. Nogle gange giver det et godt resultat - andre gange skal man skynde sig at fortyde.


Knappen "Lav det perfekte billede" findes ikke - heller ikke i de meget kostbare professionelle programmer. Logisk nok, for vores oplevelse af det sete er individuel. Jeg ser Fyrkat på min måde - du ser området på din måde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar